Vachtverzorging

ontklitten van een shihtzu

Vachtverzorging van een shih-tzu

Een shih-tzu heeft een dagelijkse verzorging nodig. De vacht van de shih tzu moet vaak geborsteld worden om klitten te voorkomen. Men moet dagelijks in de gaten houden of er geen haren tegen de ogen aan krassen. Dit kan namelijk lelijke ontstekingen veroorzaken en de hond erg veel pijn doen. Als de Shih Tzu lang haar heeft, is het ook nodig om zo nu en dan te wassen met de juiste shampoo. Wil je het hondje in een korte vacht, laat het hondje niet scheren zoals ze bij sommige trimsalons aanraden. Een shihtzu moet geknipt worden om de ondervacht te behouden. Je kan de Shih Tzu kort, beren-model, of Amerikaanse coker-model laten knippen.

Als u geen tijd hebt de vacht goed te verzorgen, kan u deze eens in de twee maanden bij een trimsalon kort laten knippen. Daarmee bespaart u de hond en uzelf veel ellende. Dit wil niet zeggen dat je een shih Tzu na het kort knippen nooit meer moet borstelen. We raden aan om de vacht elke dag even te borstelen en te controleren op klitjes. De kleuren van een shih-tzu kunnen veranderen na het knippen.

De haren rond de oogjes mogen niet kort geknipt worden. Indien deze te kort geknipt worden zijn het echte prikkertjes en kunnen de oogjes beschadigd worden.

Wat heb je nodig voor een goede vachtverzorging

  • Stalen pinnen borstel, zonder nopjes aan de uiteinde.
  • Grove stalen kam om te controleren of er klitjes zijn.
  • Fijn kammetje voor de snor.
  • Een goede ontklitspray.
  • Een goede shampoo en conditioner (crèmespoeling).
  • Zachte latex elastiekjes voor de staartjes.
  • Een schaartje om de elastiekjes los te knippen (Is een klein schaartje met kromme puntjes).
  • Oogreiniger voor de oogjes (Zeker dagelijkse controle).
  • Pincet of een arterieklem om de haren uit de oren te halen.
borstel

Zachte pinnenborstel

oogkammetje

Oogkammetje

Wasbeurt:

Dikwijls krijgen we de vraag,”wanneer moet ik mijn hond wassen”, het antwoord is simpel… “als hij vuil is”. Natuurlijk niet elke dag in bad, er zijn veel soorten vuil, voorbeeld “aarde” valt gewoon van de vacht bij het borstelen.

Regelmatig wassen met een zachte hondenshampoo en nadien krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Shampoo gemaakt voor gebruik bij de mens is ABSOLUUT NIET geschikt voor een hondenhuid. Ook niet de zogenaamde babyshampoos. Voor honden met een huidprobleem is het noodzakelijk zorgvuldig een goede hondenshampoo uit te zoeken. Gebruik lauw water, controleer steeds de temperatuur van het badwater om brandwonden te vermijden.

Zorg er eerst voor dat je hond klit vrij is door hem goed te kammen, want klitten zijn er moeilijk uit te krijgen nadat de hond gewassen is. Maak je hond goed nat, let hierbij op dat er geen water in de neus komt, door er voor te zorgen dat het hoofd naar beneden wijst, of gewoon de kop droog te laten. Gebruik de shampoo nooit puur rechtstreeks op de vacht. Meng de shampoo in lauw water, gebruik eventueel een plastiek maatbeker en masseer daarna de hondenshampoo in de vacht. Spoel vervolgens de vacht goed uit en zorg dat er geen resten achter blijven. Je kunt gewoon een (oude) handdoek gebruiken om je hond af te drogen. Lange vachten droog doppen om het haar niet te beschadigen.

Nadien naspoelen met een conditioner (crèmespoeling) om het haar te beschermen. Afhankelijk welke conditioner dat je gebruikt mogen sommige conditioners op de vacht blijven. Ook is er veel verschil tussen de soorten conditioners die je kan gebruiken. Sommige conditioners bevatten siliconen, sommige niet.

Drogen

Gebruik een goede droger en droog niet te warm, tijdens het drogen goed borstelen en controleren dat je Shihtzu tot op zijn huid heel goed droog is. Controleer ook het buikje op klitjes.

Een hond met lange vacht moet je altijd drogen met een haardroger. Tijdens het drogen gebruik je een borstel om het haar gemakkelijker te drogen. De shihtzu moet volledig droog zijn, ook onder de oksels en moeilijk te bereiken plaatsen. Hou steeds je hand tussen de vacht en de droger… zo controleer je de temperatuur (een hond kan niet roepen als het te warm wordt). Ook de oren controleren of deze droog zijn aan de binnenkant, dit om schimmels te voorkomen.

Ogen en oren reinigen en het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Nadien de voetjes rond knippen.

wassen van shihtzu

wassen van shihtzu

wassen van shihtzu

wassen van shihtzu

mysticwonderland_shihtzu