Het karakter van de Shihtzu

karakter van een shihtzuHet karakter “De Shih Tzu is een geboren verleider”

De shih Tzu is een tovenaar, met zijn lieve oogjes en zijn leutige trekjes is het moeilijk hem iets te verbieden, hij is heel intelligent, enorm vriendelijk, levendig, zeer actief, kalm, zachtaardig, vrolijk maar heeft veel liefde en genegenheid nodig. Als ze te lang alleen zijn kunnen ze wel eens gaan treuren. De Shih Tzu is een klein hondje, maar heel intelligent en zeker een goede waakhond. Een klein beestje dat dus vrij handzaam is en ook gefokt wordt als een gezelschapshond.

Shih Tzu’s zijn erg slim maar ook een beetje koppig, bestraffing zal ertoe leiden dat hij dichtklapt. Daarom vraagt de shih-tzu een strakke, maar geen al te strenge opvoeding. Met liefde, geduld en doorzettingsvermogen, valt hem wel heel wat bij te brengen.

De Shih-Tzu is over het algemeen hooghartig, eigenwijs en bepaalt zelf het liefste wat er wel of niet moet gebeuren. Op bevelen reageert hij nauwelijks, op vriendelijk gevraagde verzoeken gaat hij meestal in nadat deze op redelijkheid zijn getoetst.

Deze meester in het verleiden is zeker geen allemansvriend en zeer kieskeurig in het kiezen van zijn “vrienden” en de mensen die hij toe laat in zijn eigen leefwereld, maar wie met zijn of haar Shih-Tzu een goede band opbouwt zal er een fijne huisgenoot aan hebben.

Iedere Shihtzu heeft een ander karakter, dit met hun eigen voorkeur voor alles en nog wat. Je mag er zeker van zijn dat ze alles weten en verstaan wat hun baasje zegt. Het ras heeft van oorsprong een optimistische houding en staat erom bekend dat het graag wilt spelen en bezig is. Het beestje is goed met mensen en ook bij jonge gezinnen kan de shih tzu prima aanschuiven.

Shih tzu’s staan te boek als kindervrienden maar dit kan uiteraard veranderen wanneer kinderen de ruimte van de hond niet respecteren. Hij is vriendelijk en niet bijtgraag !! Een shihtzu vraagt respect, maar toont dan ook respect naar het baasje toe. Respect moet van de twee kanten komen en bij een Shih Tzu moet je dat als baasje ook verdienen. Zo is het een schoothondje, maar ook een zeer levendige hond.

Een goede fokker zal steeds aandacht schenken dat het karakter van de mama en de papa zodanig matchen om een lief en zachtaardige hondje te bekomen.