Oorsprong Shih-tzu

oorsprong shihtzu

De oorsprong van de Shih-tzu

Het Tibetaans Leeuwtje of Chrysanten Hondje

De shih-tzu, het Tibetaans Leeuwtje of Chrysanten Hondje is waarschijnlijk één van de meest extraverte onder de oosterse rassen. Met zijn lief snoetje en zijn overvloedige beharing, zijn speels en levendig karakter, vormt hij een ideale kleine gezelschapshond. Hij is ontstaan in Tibet in de vroege 17de eeuw, waar hij werd gezien als een heilige hond, omdat hij volgens de legende het enige dier was dat Boeddha vergezelde op zijn reis naar verlichting. Ze werden dus vooral gefokt in kloosters en alleen geestelijken en koninklijke familie mocht een shih tzu hebben,

Oorsprong en voorlopers van de shih-tzu

De voorlopers van de shih-tzu zijn als geschenk gegeven aan de Chinese keizers van de Manchu Dynastie, die de Tibetaanse monniken bezochten.

Deze kleine honden zijn gekruist met de Pekingees en de Lhasa Apso’s. Zo is het shih-tzu ras ontstaan. De bedoeling was om de shih-tzu het beeld van een leeuw te geven, het zinnebeeld van het Boeddhistische geloof. Bronnen spreken dat de Shih Tzu zouden afstammen van de Tibetaanse tempelhonden die 2000 jaar geleden werden gefokt. Een shih-tzu komt voor in alle kleuren.

De shih-tzu was het favoriete huisdier van de Chinese keizers en de manier van fokken werd streng geheim gehouden. Deze hond stond bij de Chinezen in hoog aanzien. Lady Brownrigg heeft de ShihTzu voor het eerst in Engeland geïmporteerd in 1930 en het ras is in 1946 door de British Kennel Club erkend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Amerikaanse soldaten, die onder de bekoring van deze kleine honden kwamen. Deze soldaten namen enkele hondjes mee naar de Verenigde Staten. Dit ras werd niet erkend door de American Kennel Club en zo werden deze honden daar vaak geregistreerd als Apso’s…, en gekruist met de Lhasa Apso’s. De Shih Tzu is pas in 1969 door de American Kennel Club erkend.

Bij de shihtzu zijn alle kleuren toegestaan. Een witte bles op het voorhoofd en een witte staarpunt werden echter hogelijk geprezen. De witte bles op het voorhoofd was het teken van de duimafdruk van boeddha, een teken dat het gezegende hondjes waren. (Rasstandaard Shih Tzu)

De shih-tzu is het resultaat van ontelbare generaties lang zeer voorzichtig fokken. Omdat ze speciaal werden gefokt naar de gelijkenis van de legendarische Boeddha Leeuw, werden hen ook formidabele krachten toegekend. Een oud Tibetaans spreekwoord zegt: ” Ze brengen geluk, daarom is het een eer als men een shih-tzu mag ontvangen!”

Oorspronkelijk werden deze hondjes nooit verkocht, je kon ze alleen maar krijgen als geschenk.

Juventus_mysticwonderland